Cu fiecare carte de colorat, copiii au ocazia unui exercițiu complex prin care se dezvoltă gândirea, imaginația, personalitatea, limbajul.
Ce așteptări am, acest mijloc de realizare a activităților proiectate pentru grupa "Inimoșilor"?
Fiecare copil are grijă de cartea lui. Lucrează atent, respectând anumite reguli (mânile să fie curate; colorez doar cartea mea; execuție cu prima pagină; termin pagina, apoi trec la următoarea). Cu fiecare pagină, copiii sunt încurajați să-și măsoare răbdarea, stăpânirea de sine, atenția. Copiii atenți controlează ținuta în timpul lucrului, sunt la instrumentul de colorat, la modul în care acoperă suprafețele. Ei sunt stimulați să observe transformările materialelor cu care se lucrează.(ex. Ce se întâmplă cu hârtia atunci când se trasează de multe ori linie peste linie (când apasă ori zgârie)?
Pentru suprafețe mici, ei folosesc carioca.
Pentru fond (fundal), ei folosesc creioane cerate așezate orizontal.
Educatoarea apreciază comportamentul copiilor în acest demers și, în același timp, îi învață pe cum să-și aprecieze munca.
Astfel, copiii încep să simtă și să împărtășească bucuria lucrului împlinit părinților, colegilor, educatorilor. Prezintă fiecare pagină colorată la expoziția din holul grădiniței. Odată finalizată , cartea ajunge acasă. Copilul este încurajat să arate lucruri mâinilor sale părinților și bunicilor, rudelor sau prietenilor. Părinții pot aprecia atitudinea față de grija pentru carte, să-i aprecieze pentru seriozitatea cu care au lucrat și să-i îndrume spre un viitor proiect: "Te-ai gândit care este următoarea carte pe care o vei colora?" .
De asemenea, părinții ar putea să se intereseze de starea instrumentelor de lucru: carioca, creioane cerate și să procure altele noi împreună cu copilul.
Următoarea carte de colorat va avea ca temă anotimpul de iarnă.
Îmi doresc să fim consacrați, atenți și răbdători! Succes!
Educatoare Aurelia Cobzaru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu